Sunday, January 30, 2011


1.
Pada 12 Januari hari rabu, saya menziarah kematian di Kampung Keda Sungai Udang dan penduduk yang sakit di Kawasan DUN Guar Chempedak. Di Kampung Tok Kau, menziarah Pn. Sub bt Jab, isteri kepada bekas Pengerusi JKKKP dan Ketua Cawangan yang mengalami sakit tua dan Pn Sarimah bt Md Noh, anak saudaranya yang menderita sakit lumpuh. Saya ditemani oleh Saudara Zamri, Pengerusi JKKKP Kampung Tok Kau dalam lawatan tersebut. Kemudiannya, saya menziarah Pak Man dan isterinya Pn Salmah bt Dahalan yang sakit di Kampung Jawa. Isteri Pak Man adalah kawan baik Allahyarhamah ibu saya, Hjh Salbiah Hj Kassim yang telah kembali ke rahmatullah pada tahun 2006. Pada 27 Januari, Pak Man telah kembali ke rahmatullah dan di kebumikan selepas zohor. Saya juga berkesempatan untuk menziarahnya.2. Saya menghadiri Mesyuarat Agung Jemaah Dato'-Dato' Negeri Kedah pada 15 Januari lalu di Hotel Seri Malaysia. Sebelah malamnya, saya dan isteri menghadiri majlis bacaan yasin dan doa sempena Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah ke-83 di Masjid Zahir Alor Setar.

3. 16 Januari adalah hari ulang tahun sempena Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan Kedah Yang ke-83. Sepertimana setiap tahun (saya tidak pernah tidak hadir sejak tahun 2002 termasuk tahun-tahun semasa saya berada di Taiwan). Saya menghadiri istiadat Pengurniaan Bintang-Bintang Kebesaran dan juga Majlis Jamuan Teh di Istana Anak Bukit. Pada sebelah malam 17 Januari pula, saya dan isteri menghadiri Majlis Jamuan Negeri di Istana Anak Bukit. Bagi saya dan isteri, ulang tahun Keputeraan KDYMM Tuanku Sultan adalah peristiwa yang paling istimewa dalam diari kami. Peluang untuk bersalaman dan beramah mesra dengan Tuanku Sultan adalah sesuatu yang cukup istimewa bagi diri kami dan tetamu lain yang hadir. Tuanku Sultan Kedah adalah seorang raja yang berjiwa rakyat dan sentiasa menunjukkan kemesraan. Saya dan isteri sungguh bertuah kerana berpeluang untuk bersalaman dengan Tuanku Sultan dan lebih-lebih lagi kami berdua dikurniakan Darjah Setia DiRaja Kedah masing-masing pada tahun 2003 dan 2008.

4. Pada 20 Januari, YAB Perdana Menteri telah membuat lawatan ke negeri Kedah. Sempena lawatan tersebut, satu perhimpunan Perdana Menteri bersama rakyat telah diadakan di Tikam Batu, pada jam 4 petang. Saya turut sama menghadiri perhimpunan ini.
5. Pada 21 Januari, saya ke Labis untuk menghadiri Mesyuarat JK BNBBC (ADUN) pada jam 4.30 petang. Mesyuarat diadakan bagi mengatur perancangan untuk membantu jentera BN dalam pilihanraya kecil DUN Tenang pada 30 Januari. Kami juga bersolat Maghrib di Masjid Labis sebelum menghadiri majlis bacaan Yasin dan doa kepada Allahyarham Dato' Sulaiman Taha (bekas ADUN) di rumahnya tidak jauh dari Masjid Labis.6. Pada 22 Januari, saya turut serta dalam perarakan penamaan calon yang diketuai oleh YAB Timbalan Perdana Menteri sebagai sokongan kepada calon BN En. Azhar Ibrahim di Pekan Labis.

7. Pada 25 Januari, saya menghadiri Majlis Taklimat Peruntukan YAB Perdana Menteri kepada ADUN BN di Wisma Persekutuan, Anak Bukit. Majlis taklimat ini di pengerusikan oleh Tn Hj Hidzir Ismail, Pegawai Pembangunan negeri.

8. Pada 28 dan 29 Januari, saya dan beberapa orang ADUN BN yang lain berada di Labis untuk membantu jentera BN dalam PR Kecil DUN Tenang. BNBBC (Barisan National Backbenchers Club) juga diberi peranan untuk membantu jentera BN di Dun Tenang. Saya telah diberikan tugas untuk bertemu dan meminta sokongan dari pengundi-pengundi Cina di peti undi Pekan Labis . Saya ucapkan setinggi penghargaan dan berbanyak terima kasih kepada UMNO bahagian Johor Bharu (khususnya Puteri), dan UMNO Cawangan Taman Berjaya (khususnya wanita) yang membantu saya untuk turun bersama berjumpa dengan pengundi-pengundi. Bagi saya, berada di kawasan PR Kecil seperti di DUN Tenang, sedikit sebanyak membantu jentera BN adalah penting dan memberi makna yang mendalam . Pertamanya dalam menunjukkan sokongan moral dan mencerminkan semangat setiakawan dan kebersamaan dalm perjuangan. Alhamdulillah, kita bersyukur kepada Allah S.W.T kerana BN telah beroleh kejayaan dalam PR Kecil ke-15 selepas PR Ke-12 melalui calonnya Saudara Azhar Ibrahim dengan majoriti 3707 undi (1215 undi lebih dari PR Ke-12). Kemenangan BN ini membuktikan keyakinan rakyat terhadap kepimpinan dan Gagasan 1 Malaysia YAB Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak dalam membawa negara kita Malaysia ke arah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

No comments: